stay tune

Wednesday, January 25, 2012

tolong. :')



mesej.
ye mesej.
tak kisah bagaimana bentuk sekalipun,
sms, chat, surat atau apa saja cara pun,
ia tetap sesuatu yang tak bernyawa,
atau nak kecil lagi, tak bernada, tak berperasaan.
maka, wujud lah pelbagai bentuk smiley yang digunakan
bagi menzahirkan riak yang sebenar,
agar tiada yang salah faham, tiada yang berkecil hati,
agar maksud yang ingin disampaikan tu, SAMPAI...:-)
haa..tengok, tengok.
saya baru je guna smiley yang berbentuk senyum ':-)',
menandakan awak-awak semua kena senyum lepas baca 'SAMPAI'. ^_^
ok. tu sengih pulak. teramat suka.kononnye. hehe.
berbalik pada mesej tadi. eh tak. smiley tadi.
hmmmm..mana-mana la yang sememangnya berkait,
saya tetap katakan, walau smiley ditambah sebagai pemudah cara,
kaedah ini masih tidak berkesan.
dalam komunikasi, kita perlukan intonasi dalam menyampaikan sesuatu mesej,
dan mesej tersebut punya perasaan untuk disampaikan.
mudah.
intonasi marah, kita tahu dia marah,
intonasi sedih, kita tahu dia sedih,
intonasi gembira, kita tahu dia gembira,
hatta, intonasi perli, kita tahu dia sedang memerli kita!
sampai :-) setuju?
dan saya,
punya masalah dalam apa jua bentuk komunikasi sekalipun.
kadang-kadang rasa macam nak duduk dalam gua je,
conteng-conteng dinding gua,
kalau itu yang membolehkan tiada siapa bakal
terasa hati atau tersalah faham dengan saya. :')



sekian,
-budak yang exam lisan dan penulisan dia tahap pemulihan muka sedih sebab baru lepas kena tegur dengan guru besar sebab gagal berkomunikasi dengan baik sebab tak pandai nak sampaikan mesej dengan betul sebab guru besar dah terasa hati, ok, sila posting saya masuk gua!




selitselitsatu:
perkataan-perkataan atau istilah-istilah yang digunakan 
kononnya nak beritahu, subjek elektif bm;-) 
dan tersampuk dengan cuti chinese new year 
yang kena buat esei 10ms dan 
arrghh betul ke sem ni kena praktikum.gelabah tak tentu pasal.

selitselitdua:
biasa kita guna " :-)
dan hari ni saya diminta untuk menjawab apa maksud " :') ".
tolong. saya punya masalah dalam komunikasi. 
dan seringkali saya rasa cukup berdosa 
kalau mempergunakan smiley bukan pada tempatnya. 
contohnya, saya sepatutnya :'( 
tapi saya menidakkan dengan :-) 
tapi tak berjaya menipu maka terzahirlah :')
poyo kan nak explain lebih-lebih. dush! mengada la kau ni uya.

selitselittiga:
apa lagi bentuk smiley ye?? 
tinggalkan dan kongsikan dengan saya. *_*
ok. ni muka penuh harapan.
beriye pon boleh kot. hehe. 
see, maksud tak berapa sampai dalam penulisan. face to face atau voice to voice la!-_-"








mata pena,

22 comments:

Afiqah Mohd Nooh said...

aku tau smiley senyum ngan sedih jaa. haha
yg len tak reti.hehe

uyaitusaya said...

@_@ blur.. diterima pakai x??hehe

EZAD AMIR said...

(=_=)<-------ni mksud ape?ekekeke

ahsfantasy24 said...

Mesej tanpa suara sering mengelirukan,
biasanya kalau dengan orang atasan, call terus. hehe..

Jom buat smiley guna simbol ni !
http://www.ahsfantasy24.com/2010/04/saya-suka-simbol-ini-lalalalaaa.html

uyaitusaya said...

(=_=) SERBA SALAH TAPI NAK BUAT JUGAK. HAHAHA. BOLEH?

uyaitusaya said...

ASHFANTASY :

KALAU DGN ORANG ATASAN, KAMI KETUK PINTU TERUS. KALAU TAK BAGI, KAMI BARING DEPAN PINTU DIA MOGOK. OoPS.. x_x HAHA

snf said...

apa yang snf tau
:-)
:-)
:-)
:-)
:-)
:-)
:-)
:-)
:-)
:-)
:-)
senyum taperlu kata apa apa~
goodluck untuk praktikum 1st phase.
kita guru malaysia.

uyaitusaya said...

SNF :

HASIL DRPD PENILAIAN UYA, AWAK NI SGT LA BSEMANGAT NAK BPRAKTIKUM, SAMA TINGGI SEMANGATNYE MCM MAIN NETBALL HARI TU.. HAHA.

\\(^_^)// = SEMANGAT

anisyuhada said...

kalau hati :'(, mesej lah kak uya.mest (: balik lepas tu. nah ambek :* dari jauh. :D

uyaitusaya said...

KITA BICARA PERIHAL MESEJ, N SEKARANG ANIS SURUH MESEJ. ;) AKAK DAPAT RASA MESEJ AKAK TAK SAMPAI PADA PEMBACA..HAHAHA. FAILED LA KO UYA. T.T

Mohd Asran said...

saya dah paham maksud " :') "..
terima kaseh uyaituawak.. :')

EruzuLiyana said...

jom kita dok dalam gua sama2, muhasabah diri..kekeke

Mawar Hina said...

saya suka guna ini n_n
senyum ceria la konon.
atau ini ^_^ yg mmbawa maksud yang sama. snyum ceria sambil tutup mata. hehe. ini pun suka ;-p
suka guna masa nak gurau2 dengan kawan2 sms, kawan2 fb.
ini pun (n_n)V sambil buat tanda "peace".
smile ye uya :)

uyaitusaya said...

MOHD ASRAN :

:-D

uyaitusaya said...

LIYANA :

HAHA.SERIUS? GUA KELAM JOM! HAHA

uyaitusaya said...

MAWAR :

*SENYUM* n_n NAMPAK SANGAT COMEL LA SMILEY NI. TQ!

EruzuLiyana said...

gua musang pon okay!hehe

uyaitusaya said...

AMB0IH..JA0HNYE..GITU KITE PEGI GUA NIAH LAA..HEHE..J0M!

sea_lavender said...

da macam belajar bahasa simbol je hehe =D TQ2 ~~

uyaitusaya said...

HAHA.. BOLEH JUGAK LAA..KOMUNIKASI SKRG ADA BYK CARA..;)

* miss vast * said...

i always love your :'). it gives the deepest feeling i can caught from your :')

uyaitusaya said...

RINDU . :')

BILA AGAKNYA JODOH KITA NAK BERTUKAR SEMUA CERITA AIN...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...