stay tune

Sunday, September 2, 2012

cerita yang tak menyempat nak post.

sebulan pertama praktikum fasa dua.
sikit-sikit beramah mesra, sikit-sikit cerita dibuka, sikit-sikit jelas segala.
yang dikatakan gilanya karenah pentadbir, nauzubillah, mohon dilindungi Tuhan. jangan buat tidaktidak kalau taknak kena jerkah. tergetar-getar walau tiada salah, takut sangat.
yang dikatakan kejamnya karenah senioriti, alhamdulillah, tidak kedengaran isu mengambil kesempatan malah boleh bermain mercun bersama lepas iftar tepi padang sekolah sebelum sama-sama menunaikan tarawikh berjemaah..kriutkriut bunyi cengkerik. sporting sangat.
yang dikatakan nakalnya karenah anak didik, masyaAllah, mohon Allah terus bekalkan kesabaran. sungguh, mengajar dalam bulan ramadhan ni memang feel dia lain macam. dalam marah-marah tu ada timbul rasa sayang pada mereka yang tuntut perhatian, dalam marah-marah tu ada simpati pada mereka yang tagihkan ilmu. kalau benar memang ini jalan yang Allah tetapkan untuk aku untuk 38 tahun akan datang..ya Allah..tabahkanlah hatiku..:') harap sangat.
sebulan pertama punya seribusatu cerita yang masing-masing punya pengajaran tersendiri. 
aku benar-benar terdidik oleh mereka-mereka. baik dari segi pentadbir, senior, mahupun anak murid. sungguh.

cikgu bukan takat cikgu. dan, praktikum bukan takat praktikum. tenaga kerja anda akan dikerah selagi boleh. nasib orang baru~ ;)


ramadhan 1433hijrah.
tarbiah ramadhan kali ini perisanya ditambah bila mana kena masuk kelas mengajar. terfikir, macam mana mak ngan ayah melalui hari-hari mereka di sekolah, yang mana jadual mereka lebih padat dari kamikami yang statusnya hanyalah guru pelatih. emak lebih lebih lagi. sudah la dengan bangun awal untuk siapkan sahur, bekerja, balik mula urus rumah pula. usahakan kueh raya untuk jual lagi! nah..aku betul-betul kalah. kalah teruk. sahur kalau boleh nak teguk air masak je, tu pun sambil tutup mata. sepanjang hari kat sekolah, penat berpuasa tak terasa melainkan bila jam dah hampir pukul satu..masa tu baru tersedar peritnya tekak mengajar. balik dari sekolah, kalau mengantuk tak datang serang sebolehnya nak siapkan rancangan pengajaran untuk harihari ke depan. sakit kalau tangguh-tangguh. dalam mata terkebil-kebil siapkan jugak apa yang patut walau kadang-kadang tumpas di pertengahan. sampaikan handset yang bunyi call sekuat-kuat alam pun dah tak sedar.syahid.malamnya pulak, settle manja-manja dengan Pencipta, langsung terus untuk persiapan rutin esok. kadang-kadang, bila ada urusan di ipda..ternampak banner-banner aktiviti sepanjang bulan ramadhan. nah tersusun pengisiannya. rindu itu ada. cemburu apatah lagi. masa ni baru benar-benar faham perihal 'ingat lima perkara sebelum lima perkara'. sedih. 
walau apa apa pun moga tarbiah di bulan ramadhan bukan suatu yang sia-sia. moga Allah terus tingkatkan iman, bentuk taqwa, pelihara diri. kena selalu check mutabaah amal ni. kena disiplin!

nakal kalian meningkatkan suhu kesabaran saya. terima kasih -_-"

syawal 1433hijrah.
syawal di perlis. syawal di kedah. kemudiannya baru perak. kemudian cerita boleh? baru balik dari kem. sengalsengal tu ada. dua cerita atas sebenarnya taip raya ke6. hari ni baru dapat publish -_-"

syawal? ok. habuk.habuk.


selitselit:
siapkan rph dan portfolio dulu jom!

reminder:
nak update entry syawal dan kem sedim vista yang 'ohsem'. ;p


8 comments:

snf said...

uyaa boleh!teruskan lagi untuk sebulan.great teacher wannabe!..

anisyuhada said...

maju jaya! ;)

EruzuLiyana said...

sapa kata jd cikgu senang. ehem

dee said...

oh, coklat.
eh tiba2.. hehehe
gudluck!

uyaitusaya said...

SNF :

GTU BOLEY?? ;)

uyaitusaya said...

ANISYUHADA:

DAH MACAM MOTO SKOLA JE ..:P

uyaitusaya said...

ERUZU:

EHEM.BERANI KATA???>_<

HAHA

uyaitusaya said...

DEE

EH? SAPE NIH? ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...